Zadržavanje vode u tijelu – 2. dio

U prvome dijelu članka već smo vam dali nekoliko savjeta kako da se riješite nadutosti i podbuhlosti. Ako vam se ništa od onoga što ste pročitali ne sviđa ili vam se ne čini dovoljno brzim rješenjem, ne očajavajte: imamo mi u rukavu još koji savjet kako da se riješite viška tekućine iz organizma.

Nastavljamo s našom listom savjeta kako se najbolje riješiti vode koja se zadržava u tijelu.
U prvome nastavku mogli ste pročitati:
– ZAŠTO JE (IPAK) DOBRO VJEŽBATI
– KOLIKO SOLI JE DOZVOLJENO JESTI
– JEDNO VOĆE KOJE ĆE UČINITI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE

4. Osim banana, jedite i druge stvari bogate kalijem

Nisu samo banane (koje smo spomenuli u prvome dijelu teksta) dobre da se riješite zaostale tekućine i neće vam samo one pomoći da se riješite podbuhlosti. Tu su i druge “čudotvorne” namirnice – a zapravo vrlo obične – koje su savršene za tu ulogu. Tu su dakle još i rajčice, jogurt, marelice i jagode, a dobro je i egzotično voće kao što je avokado i papaja.
Kako smo vam već rekli, ništa nije dobro ako dolazi u prevelikim količinama, pa tako i prevelike količine kalija mogu dovesti do boli u mišićima i nepravilnih otkucaja srca ako imate problema s bubrezima.

Ako vam se cijelo ovo održavanje ravnoteže elektrolita čini previše kompliciranim, onda kombiniraje nekoliko naših ranijih savjeta i pijte što više tekućine, odaberite tjelovježbu koja vam neće biti prenaporna a sol definitivno smanjite.

I naravno – jedite banane 🙂

5. Otiđite u saunu i iznojite višak vode

Zadržavanje vode u organizmu nije “prava” debljina i kad-tad će izaći iz vašega tijela – pod uvjetom naravno da ne ponavljate uporno iste greške, kao što je recimo preveliki unos soli i tako dalje. No što ako to izbacivanje viška vode koja vas čini podbuhlima ide sporije nego što biste vi željeli? E, pa tada ćete morati poduzeti neke mjere da pomognete majčici prirodi i da se riješite viška tekućine što brže.

Jedan od dobrih načina je iznojavanje – na primjer odlaskom u saunu. No tu sad ima jedna jako, jako važna napomena: u saunu zapravo ne idete da iznojite višak vode, nego višak soli iz organizma! Zapravo tijekom boravka u sauni trebate sa sobom imati bočicu s vodom i cijelo vrijeme pomalo piti, kako biste na taj način nadoknadili dragocjenu tekućinu koju gubite znojenjem.   Što budete više pili vode, tim ćete se još brže znojiti - a što je vrlo dobro! Ako želite provjeriti što se događa s vašim tijelom možete s vremena na vrijeme liznuti podlakticu. Nakon nekoga vremena primijetit ćete da je vaš znoj sve manje i manje slan – siguran znak da ste iz tijela izbacili nepoželjan višak soli.
Pored toga ovakvo ispijanje vode umirit će vaše tijelo koje bi u suprotnom moglo zaključiti da brzi gubitak tekućine znači da se događa nešto loše. U takvim situacijama tijelo reagira baš kao što bi reagiralo i u slučajevima rigoroznih dijeta: sprema ono za što se boji da će mu nedostajati u tkivo, i čuva za slučaj krajnje nužde. Prevedeno, to znači da će prva sljedeća čaša ili litra vode u cijelosti ostati pohranjena u dehidriranim stanicama, pa ćete ubrzo izgledati još podbuhlije nego prije odlaska u saunu. Zbog svega ovoga saunu se može preporučiti i ona je definitivno zdrava (osim naravno ako imate kakvih problema sa srcem, bubrezima i slično) no ne odlazite u nju bez svoje bočice s vodom!
Drugi način iznojavanja je naravno vježbanjem: ako se pitate zašto se stalno vraćamo na to vježbanje i zašto vas nagovaramo na fizičku aktivnost, onda vam moramo reći da je sport dobar ne samo da se riješite viška tekućine iz tijela nego i one "prave debljine". Ako vas još nismo nagovorili na vježbanje, nema veze – uporni smo mi, nećemo tako lako odustati!

6. Višak vode izbacite uz diuretike

Ako vam se ne da uopće znojiti, u sauni ili u teretani, onda vam još jedino možemo preporučiti da višak vode pokušate jednostavno popiškiti. U tome će vam najbolje pomoći razni diuretici, a od kojih su najpoznatiji kava i čaj. Manje je poznato da i brusnica ima odlična diuretička svojstva, jednako kao i celer i krastavci. Najbolji prirodni diuretik među povrćem definitivno je lubenica koja je gotovo sama voda, a što ju čini jako pogodnom za izbacivanje i viška vode i viška soli. Među voćem tu je grožđe, pa ako je upravo sezona lubenice ili grožđa svakako posegnite za njima i iskoristite ih kao savršene i zdrave zamjene za kolače i kekse. Ili kao zamjenu za slane grickalice – a zašto sol nije dobra već smo opisali, pa smo na ovaj način nekako zatvorili krug naših savjeta.

7. Pričekajte da prođu oni dani u mjesecu

Za sami kraj ostavili smo onu činjenicu s kojom ste se do sada već i sami upoznali: variranje razine hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze također utječe na oticanje ekstremiteta i na zadržavanje vode u organizmu. Naravno, sve ovo je prirodan dio života koji ne možete izbjeći, no neka vam posluži kao utjeha činjenica da će prekomjerna voda uskoro i otići jednako kao što se nakupila u vašem organizmu. A do tada pročitajte još jednom naše savjete, pazite da unosite dovoljno kalija a s druge strane ne previše soli, vježbajte, šećite, krećite se. I naravno - jedite banane, lubenice i grožđe, a slobodno se počastite i s ponekom kavom! Barem sada imate ispriku za to grešno zadovoljstvo, sad kada ste pročitali za njena diuretička svojstva, a što znači da kava od ovoga trenutka više nije porok nego pravi pravcati lijek 🙂