UNdijeta – ritam prehrane

UNdijeta, ritam hrane

Undijeta nije uvijek jednostavna za slijediti, i koliko god bježala od toga ipak je na neki način redukcijska dijeta. S druge se strane ipak trudi poštivati prirodni ritam prema kojem funkcioniraju naša tijela, a što vrijedi i za prirodne cikluse hranjenja i čišćenja.Dakle, kao što kažu autorice Undijete, ljudski se metabolizam odvija u tri ciklusa:

 

1) ciklus čišćenja traje od četiri sata ujutro pa do podneva. Tada treba jesti minimalne količine hrane i to najbolje voće – eto zašto Undijeta inzistira da se i nakon završetka programa reducirane prehrane nastavi još barem 90 dana jesti samo voće za doručak. Pored toga treba što češće piti vodu, čaj i niskokalorične napitke.

 

2) slijedi drugi ciklus koji je prehrambeni i traje od podneva pa do 20 sati. Tada trebamo jesti, to je pravo vrijeme! Možda će vas začuditi dužina trajanja ciklusa, sve do 20 sati (a tolike su nas godine učili da se ne smije jesti poslije 18 sati) no autorice UNdijete nam evo daju još dva sata slobode.

Naravno, to ne znači da se možete prejedati u 20:00 nego da možete pojesti nešto laganije što će vam pomoći da lakše prebrodite do sljedećeg jutra kada možete pojesti voće ili podneva kada smijete pojesti nešto konkretnije. Ili, kako kažu autorice: „Nije toliko važna količina hrane nego su važne pravilne kombinacije namirnica, i vrijeme između obroka“.

Što to točno znači? Kad su na jelovniku meso i povrće (sjećate se jelovnika UNdijete?) stanka između prvoga i drugog obroka mora biti najmanje četiri sata. Kad su pak na redu škrobni dan i dan ugljikohidrata razmak između obroka je tri sata.

Prve dane UNdijete treba imati tri obroka (doručak, ručak i večeru). Ako pak toliko ogladnite prijepodne da vam treba nešto za gricnuti ne bi li lakše dočekali ručak, svakako uzmite međuobrok – voće ili voćni sok ali bez dodanog šećera!

Kad pak UNdijeta kaže da je vrijeme za onaj četvrti, voćni dan, možete imati više obroka. Voće je vaš prijatelj, jedite ga kada i koliko god želite! Naravno među obroke brojimo i voće, i čašu voćnog soka, i soka od kakvog povrća. Sve samo da zavarate glad.

 

3) treći ciklus je probavni ciklus koji traje od 20 sati do 4 ujutro. Dakle, ovdje vaš organizam vrijedno probavlja sve što ste stavili u njega tijekom dana – dajte mu malo vremena i nakon 20 sati ne jedite više!

 

(Gornji redovi dolaze iz knjige „90-dnevna dijeta“ autorica Brede Hrobat i Mojce Poljanšek – ako zaista želite saznati sve detalje o ovoj efikasnoj dijeti, svakako kupite njihovu knjigu!)