UN dijeta – prehrana

UN dijeta prehrana

UN dijeta svakako ima mnoge prednosti. Najočitija njena prednost je naravno u tome što dokazano skida neželjene kilograme, uvodi disciplinu i ravnotežu u dnevne obroke i omogućuje da u jednome tjednu unesemo sve vrste hrane. UN dijeta čak dopušta da se počastimo pokojom slasticom – pa koja je još dijeta tako „široke ruke“?

Pa čak i u dane bez slastica, tijekom ove UN dijete ne biste trebali biti gladni. Obroci se jedu u dostatnim količinama (jedini zapravo „smanjeni“ obrok u danu je doručak, tijekom kojega unosimo samo voće) pa ne bismo trebali osjetiti osjećaj gladi. Ovo je osobito važno nakon prvih nekoliko dana držanja dijete, a kada kod drugih dijeta najviše ljudi zaključi kako ipak ne može izdržati odricanja i odustane. UN dijeta bi vam trebala biti lakša, a postotak onih koji odustaju mali je u odnosu na klasične dijete.

I još nešto – dijeta od 90 je dug period, no ne radi se o proizvoljno odabranom roku. Naime, nakon 90 dana već postajemo dovoljno istrenirani i disciplinirani. Stoga čak i kada prestane UN dijeta znamo što je dobro a što nije, čega trebamo jesti više a čega manje, te koje vrste hrane trebamo u potpunosti izbjegavati. Prehrana će nam već i intuitivno ostati umjerena i uravnotežena.

>> Pročitajte još: UN DIJETA – PRVI DIO
>>    DAN ŠKROBA I UGLJIKOHIDRATA
>>    PRAVILA UN DIJETE
Škrob, ugljikohidrati i voće, koji se u ovoj dijeti razlažu na tri dana, zapravo su sve namirnice ugljikohidratnog podrijetla. Voće bismo još i mogli odvojiti iz te skupine obzirom da sadrži dosta vode pa se lakše probavlja, no i dalje ostaje činjenica da su ugljikohidrati i škrob zapravo ista skupina.

Važno upozorenje: UN dijeta ipak nije „prirodna“ prehrana pa pri duljem periodu njego pridržavanja može doći do poremećaja metabolizma masnih kiselina, gubitka željeza, kao i vitamina i minerala. Može doći i do opterećenja rada žuči i crijeva (radi jelovnika baziranog isključivo na određenim skupinama namirnica) te do problema s kožom, srcem i živčanim tkivom.

Naravno, ne znači da će vam se bilo što od nabrojanog i dogoditi odnosno da će vam UN dijeta uništiti zdravlje, no shvatite upozorenje barem toliko ozbiljno da redovito kontrolirate tlak i krvnu sliku a na prvi znak uzbune odmah potražite savjet svojega liječnika!

UN dijeta prehrana

Je li UN dijeta za vas?

Ukoliko imate značajan broj kilograma za skinuti i ukoliko se možete pridržavati ovakvog plana prehrane, UN dijeta će onda biti odlična stvar za vas!

UN dijeta ili 90-dnevna dijeta bit će puno lakša za podnijeti ako na samome početku pokažete strpljivost i snažnu volju: poslije ćete se sve više navikavati na strogi režim prehrane. Bez obzira da li dijetu pratite 90 dana ili ipak kraće, imajte na umu da i nakon nje morate konzumirati kvalitetnu i uravnoteženu prehranu. Ukoliko ste prije dijete imali nezdrave i nekvalitetne prehrambene navike, mijenjajte ih!

Upamtite – niti jedna dijeta, pa tako naravno niti UN dijeta, neće vam pomoći ako se hranite nezdravim namirnicama i k tome još u nezdravim količinama! Bit ispravne prehrane je da izbalansirate unos hrane i kombinaciju namirnica, i to ako je moguće trajno, odnosno da vam zdrave prehrambene navike postanu svojevrsni standard i nakon što UN dijeta napokon završi.

Što se pak tiče dostupnosti, UN dijeta ne traži od vas da pretražujete grad ne biste li pronašli tko zna kakve egzotične namirnice: sva hrana čiji se unos savjetuje može se lako kupiti u trgovinama hranom i supermarketima.

 

UN DIJETA – PREHRANA

1. DAN – PROTEINSKI DAN 2. DAN – ŠKROBNI DAN 3. DAN – UGLJIKOHIDRATNI DAN 4. DAN – VOĆNI DAN
DORUČAK Dvije istovjetne voćke (doručak je svaki dan isti – dvije istovrsne voćke). Od dana do dana možete mijenjati voće koje jedete, ali u istom danu uvijek u paru – 2 jabuke, ili 2 kruške, ili 2 naranče… Možete pojesti i manju šalicu malina/kupina/jagoda. Dvije istovjetne voćke. Dvije istovjetne voćke. Dvije istovjetne voćke.
RUČAK Tri manja odreska kuhanog ili pečenog mesa, posluženog uz povrće ili salatu po izboru te jednu krišku integralnog kruha. Nakon toga obavezno pojesti juhu od mesa ili povrća (bez tjestenine). Umjesto mesa možete pojesti i ribu, ili morske plodove, ili jaja, ili sir.  Upamtite da ne smijete zajedno unositi različite proteinske namirnice već trebate izabrati između njih. Jedan duboki tanjur graška, graha, krumpira, leće ili riže, poslužen s drugim kuhanim povrćem ili salatom po izboru. Začinite sa začinima po izboru. Nakon toga pojedite juhu od povrća (bez tjestenine). Uz obrok možete uzeti jednu krišku integralnog kruha. Kuhana tjestenina (začinjena začinima po želji) ili pizza s povrćem. Voće ili povrće bez začina.
VEČERA Isto kao i za ručak, ali bez juhe i kruha. Važno je da se unesu iste proteinske namirnice kao i za ručak, a ne da dolazi od njihova miješanja. Isto kao i za ručak, ali u smanjenoj količini od pola tanjura te bez juhe i kruha. Važno je da se unesu iste namirnice kao i za ručak. 3-4 manja kolača ili dva manja komada torte ili tri kugle sladoleda. Nakon toga obavezno pojesti jedno rebro crne čokolade. Voće ili povrće.