UNdijeta-pravila

UN dijeta nije osobito fleksibilna: dopušta vam doduše određene varijacije i odstupanja od pravila – ali ipak ne prevelika. Tako za primjer, ukoliko ponekad zaželite promijeniti redoslijed obroka u jednome danu (npr. baš biste pojeli voće za večeru a ne za doručak, ili biste pak zamijenili ručak i večeru) – možete, ali nemojte da vam to postane uobičajeno.

Naime, UN dijeta u principu i nije pretjerano fleksibilna. Moglo bi se dogoditi da vam, a sve u želji da što brže smršavite, padne na pamet da počnete preskakati iskazane obroke, no to vam definitivno ne preporučamo! Obroci su sastavljeni tako da se postigne ubrzanje metabolizma, pa ukoliko preskačete obroke postići ćete kontraefekt i usporiti mršavljenje.

Moram li hranu mjeriti na grame?

Dijete su, općenito govoreći, vrlo često pretjerano restriktivne u pogledu količine hrane koju smijete uzimati, što znači da će osoba na dijeti biti stalno gladna – no UN dijeta srećom ipak nije takva i od tuda naposljetku njezina popularnost. Kod nje možete jesti namirnice, barem one koje su dozvoljene na taj dan, gotovo pa u neograničenim količinama. Izuzetak su oni slučajevi kada je količina točno propisana.

>> Pročitajte još: UN DIJETA – PRVI DIO
>>    DAN ŠKROBA I UGLJIKOHIDRATA
>>    UN DIJETA – PREHRANA

Kako bi poboljšali okus hrane, možete koristiti standardne začine, s time da pripazite s unosom soli obzirom da natrij djeluje na zadržavanje tekućine u organizmu, a što je naravno protivno mršavljenju. Mi vam sa svoje strane preporučujemo prirodne začine s obzirom da su intenzivniji i svježiji, te naravno zdraviji od umjetnih začina koji prolaze kroz raznorazne kemijske procese i obradu.

Što se tiče masnoća i tu budite oprezni – opet jedan od savjeta za koje uopće nije „kriva“ UN dijeta nego vrijede stalno. Dakle, s masnoćama oprezno i što manje. Vaša prehrana neka sadrži isključivo ulja biljnog podrijetla, a najbolje je ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Obzirom da UN dijetu možete držati u bilo koje doba godine, onda iskoristite najbolje od onoga što vam priroda pruža i uvijek pokušajte unositi što više voća i povrća, posebice onog sezonskog. Svježe sezonsko voće i povrće najbolji su i najbogatiji izvor vitamina! Na ovaj način organizmu činite uslugu, a zapravo bez ikakvog truda i dodatnih odricanja.

UN dijeta, kako smršaviti

Dijeta od 90 dana

Razdoblje od 90 dana do sada vam se zacijelo već čini kao strašno dug vremenski period, no 90 dana je odabrano upravo iz razloga da s promijeni funkcioniranje metabolizma, usvoje dobre navike a kilogrami ne samo odu nego se više niti ne vrate.

To je taj strašni jo-jo efekt: kao što ste zacijelo već naučili na vlastitoj koži, čak i kada smršavite to ne mora značiti kraj vaših muka. Jednom kada prestanete slijediti dijetu, kilogrami se brzo vrate – i sve je bilo uzalud. UN dijeta je zato osmišljena i traje toliko dugo da biste stigli izazvati promjene u metabolizmu, a samim time i dugoročni gubitak kilograma.

Nakon što UN dijeta napokon završi, odnosno nakon izdržana tri mjeseca, možete dalje nastaviti s vašom uobičajenom prehranom. Uz jednu jedinu restrikciju – i nadalje jedite isključivo voće za doručak!

Doduše kada kažemo „nastavite s vašom uobičajenom prehranom“, to ne znači da trebate navaliti na čips, hamburgere, da vam je dozvoljeno prebirati po frižideru i večerati iza 22 sata… Ne, čak i kada završi UN svejedno pokušajte jesti što više kvalitetne i uravnotežene namirnice. Ne jedite nakon 19h; umjesto slatkiša i loše hrane unosite što više voća, povrća i obične vode; izbjegavate gazirana pića, te pretjerani unos masnoća, šećera i slično.

Ukoliko ste bili disciplinirani i opisanim režimom prehrane uspjeli ubrzati metabolizam, a što upravo jamči UN dijeta, tada biste i nakon njezinog završetka trebali izgubiti još oko tri kilograma tijekom narednih 90 dana.

UN dijeta – što ako prekinem? Ili produžim?

UN dijeta ne mora nužno biti dijeta od 90 dana: ako nakon proteka ovog roka procijenite da trebate skinuti još koji kilogram i ako niste zadovoljni postignutim, možete ponoviti dijetu no obavezno najprije napravite pauzu od tri mjeseca! Dakle, dajte tijelu odmor od barem 90 dana, jedite uobičajeno, a tek onda možete krenuti u novi ciklus dijete.

UN dijeta ipak dijelom iscrpljuje organizam, pa se tijekom nje preporuča da svaki dan popijete i jedan vitaminsko-mineralski pripravak (u obliku tablete, tekućine i slično) kako biste nadoknadili eventualni deficit tih nezamjenjivih tvari.

UN dijeta može završiti i ranije – tijekom držanja dijete svakako kontrolirajte tlak i krvnu sliku, pa ako uočite bilo kakve probleme svakako se savjetujte s liječnikom. Zdravlje je ipak na prvome mjestu!

UN DIJETA – zdravi savjeti

  • Izgladnjivanje nije nikoga dovelo na pravi i kvalitetan put ka mršavljenju i održavanju zdrave težine. Stoga se nemojte izgladnjivati već prionite na kvalitetne i uravnotežene obroke, sukladno planu prehrane kako vam savjetuje UN dijeta.
  • Nemojte preskakati obroke u želji za većim gubitkom kilograma jer ćete samo naškoditi svome organizmu, a bez željenoga efekta ubrzanja metabolizma.
  • UN dijeta traži, ali je i inače poželjno: svaki dan popijte čašu prirodno iscijeđene limunade koja će osvježiti vaše tijelo. U nju nemojte dodavati šećer već radije stavite žličicu meda ukoliko preferirate sladak okus.
  • UN dijeta ne daje neki konkretan plan tjelovježbe, ali naglašava kako je tjelesna aktivnost uvijek poželjan pratilac dijete i lokomotiva za skidanje kilograma! Upravo je vježbanje pokretač izgaranja masnog tkiva.