UN dijeta – 2

UN DIJETA RECEPTI

UN dijeta po danima: u prošlom nastavku upoznali smo vas s time što je UN dijeta, koje su joj osnove i pravila te što od nje možete očekivati. Opisali smo i prvi dan njezinog ciklusa – proteinski dan – a sada nastavljamo s drugim danom koji je sav u znaku škroba.

Drugi dan – škrobni dan

Un dijeta se, nakon proteinskog dana, nastavlja danom škroba.

>> Pročitajte još: UN DIJETA – PRVI DIO
>>    PRAVILA UN DIJETE
>>    UN DIJETA – PREHRANA

To je zapravo prijelazni dan s proteina na ugljikohidrate, odnosno dan u kojemu kombiniramo i hranu bogatu proteinima (kao što su integralne žitarice ili grašak) i onu bogatu ugljikohidratima.

UN dijeta propisuje stoga da se na škrobni dan uzimaju riža, krumpir, ječam, heljda, proso, grah, grašak, slanutak, soja ili leća (kuhane ili pirjane). Kao i dan ranije, i ovdje navedene namirnice treba kombinirati s drugim povrćem (kuhanim ili svježim). Također na početku ili kraju obroka treba pojesti juhu od povrća ili od povrtne kocke.

U normalnom stanju metabolizma, ugljikohidrati bi pojačano stimulirali skladištenje u masno tkivo, no kako UN dijeta diktira njihov smanjeni unos ne mogu se više učinkovito koristiti na taj način. Zalihe škroba u mišićima i jetri su potrošene i metabolizam je usmjeren na ranije spomenutu glukoneogenezu.

UN dijeta ručak:

 • Juha od povrća
 • Grah, grašak, leća, riža, krumpir – kuhano, jedino uz dodatak začina (sol, vegeta, papar, kečap, kuhani paradajz). Možete pojesti puni tanjur.
 • Kruh – jedna kriška
 • Salata

Un dijeta večera:

Isto što i za ručak, ali upola manje. Bez kruha, ne zaboravite!

 

Treći dan – dan ugljikohidrata

UN dijeta se, nakon dva dana u kojima se izmijenila hrana bogata proteinima i ona bogata škrobom, nastavlja 3. danom koji se naziva danom ugljikohidrata. Ovo je dan kad si napokon dajemo i malo oduška, budući da smijemo jesti tjestenine, pizze, peciva, palačinke bez jaja i mlijeka, sve vrste žitarica. Evo i iznenađenja – danas smijemo jesti čak i slatkiše poput kolača, torti, sladoleda, čokolade za kuhanje i sl. Dopušten je naravno unos i raznovrsnih začina kako biste hranu učinili ukusnijom. Ova UN dijeta je zaista neobična, i što je najbolje djeluje premda jedemo slatko!

undijeta-skrob
Bez sumnje ovo će biti dan kojemu se vjerojatno najviše vesele oni koji drže UN dijetu. Ako se dvoumite, sumnjate i vrtite glavom, evo vam dodatna potvrda – malo slatkoga danas je ne samo dopušteno, nego čak i obavezno! Za večeru obavezno morate pojesti jedno rebro crne čokolade, odnosno čokolade za kuhanje. Koliko god se čudili, ovo „malo grešno zadovoljstvo“ nemojte izbjegavati, jer crna čokolada pomaže kod sprečavanja alergija a koje se mogu pojaviti dok pratite UN dijetu.

UN dijeta ručak:

 • Kuhana tjestenina uz dodatak začina – kečapa ili slično
 • ili pizza, ali bez šunke i samo s dodatkom kečapa
 • ili slano pecivo u količini pizze u piceriji (npr. 3 kifle)

UN dijeta večera:

 • isto što i za ručak, ali upola manje
 • ili dvije tanje kriške torte
 • ili 3 – 4 kolača
 • ili 3 – 4 kugle sladoleda
 • Obavezno – 1 rebro čokolade za kuhanje!

 

Četvrti dan – voćni dan

UN dijeta tako dolazi do svojeg četvrtog dana, a to je tzv. voćni dan. Naravno, iznenađenja nema – upravo kao što mu i ime kaže, na ovaj dan se unosi samo raznovrsno voće i povrće, i to više puta dnevno. Između pojedinih obroka treba napraviti pauzu od otprilike dva sata. Kontinuiranim unosom namirnica smanjujete osjećaj gladi i pomanjkanja energije, a što bi se vrlo lako moglo dogoditi budući ovakva prehrana ipak ne može nadoknaditi raznovrsnost i uravnoteženost hrane koju uzimamo kada nismo na dijeti.

Do sada vam je UN dijeta već zasigurno otkrila svoju ugodnu ali i neugodniju stranu – iako kalorijski nije toliko oštra kao druge dijete, svejedno traži strogu disciplinu i ponešto odricanja. Ni voćni dan tu nije izuzetak: odmah da vam kažemo, neće vam biti uvijek lako držati se propisane prehrane, no imajte na umu da je najteže na početku dok kasnije srećom postaje ipak lakše. Nakon što se vaše tijelo navikne na ovakav režim prehrane, i voćni dan i cijela UN dijeta bit će puno podnošljiviji. Dakle, samo trebate biti strpljivi i ustrajni.

Što se tiče voća, tu pripazite što unosite. Dok s jedne strane možete jesti koliko god hoćete npr. lubenica ili jabuka, dotle banane sadrže dosta šećera pa ne pretjerujte s njihovim unosom. Ukoliko vam odgovara možete jesti i suho voće – no također s mjerom, ne više od 8 komada. Usput, savjetujemo da suho voće operete prije jedenja.

Dozvoljene su i sjemenke. Možete k tome piti i svježe sokove te pojesti kompot od kuhanog voća, ali bez šećera (zasladite ga eventualno sa žličicom meda).

undijeta-skrob

Vodeni dan  

Opišimo sada i onaj najteži, no ipak ključni vodeni dan. Dakle, UN dijeta vas je do sada već naučila disciplini no ipak nije ostavila previše gladnima – što je dobra vijest. No nakon svakih sedam 4-dnevnih ciklusa (dakle, svaki 29. dan ili otprilike jednom u mjesecu) nakon voćnoga dana slijedi dan koji ima diuretsku funkciju. Tog dana uzima se isključivo obična voda, eventualno svježi sokovi ali bez dodatka šećera. Osim toga, možete popiti i čaj ili kavu no opet bez šećera (dozvoljeni su umjetni zaslađivači).

Čemu ta „pokora“ ako ste već poslušno pratili ritam proteinskog, škrobnog, ugljikohidratnog i voćnog dana? Zar to nije bilo dovoljno? Pa, vodeni dan zapravo predstavlja post i daje vašem tijelu jednodnevni predah kako bi moglo izlučiti toksine iz tijela. Usput naravno dolazi do sagorijevanja masnog tkiva i mišićnih proteina (proces ketogeneze).

Vodeni dan je definitivno neugodan, no ako zaokupite misli nečim drugim brzo će proći i evo opet proteinskoga dana! Ciklus se zavrti ispočetka, odnosno UN dijeta nastavlja po poznatom obrascu.

Nekoliko napomena koje vrijede ne samo za vodeni dan nego i kroz čitavo vrijeme držanja dijete: uz vodu možete piti i prirodne sokove, no svakako izbjegavajte one s dodatkom šećera obzirom s obzirom da sadrže dosta kalorija i manje vitamina negoli ih ima u svježe iscijeđenim sokovima od pravoga voća.

Što se tiče kave i čaja, možete ih piti za vrijeme svih dana držanja dijete. UN dijeta ih ne zabranjuje niti im ograničava količinu, no već otprije znamo da ih ipak nije zdravo piti u prevelikim količinama (posebice kavu). K tome izbjegavajte stavljanje šećera u kavu i čaj, kojega radije zasladite s malo meda. Izbjegavajte i umjetne zaslađivače koji nisu zdravi, a novija istraživanja čak otkrivaju njihovu kancerogenost!

Dnevno popijte barem dvije litre tekućine. Unos dostatne količine tekućine je i inače izuzeto bitan odnosno nije uopće vezan uz pojam UN dijeta, no ljudi ga svejedno često zanemaruju. S dostatnom količinom vode potičete rad bubrega, pravilnu izmjenu tvari u tijelu, izbacivanje toksina iz organizma, sprečavate dehidraciju itd. – a k tome ćete prividno zavarati i glad. Brojni su i blagotvorni učinci tekućine, posebice obične vode.

Možda ste već pogodili, no svejedno da vas podsjetimo: alkohol je strogo zabranjen za čitavo vrijeme držanja dijete, tako da ga svakako izbjegavajte!