UN DIJETA

UNdijeta

UN dijeta ili 90-dnevna dijeta najpopularnija je danas od svih dijeta i kao takva prva na našemu popisu dijeta. Možda ste za nju čuli i pod nazivom dijeta Ujedinjenih naroda, no ona zapravo nema nikakve veze ni s Ujedinjenim narodima niti s politikom. Naziv UN dijeta zapravo dolazi od engleskog izraza un-diet i znači NE-dijeta: drugim riječima, autori su pokušali naglasiti kako ona zapravo i nije prava dijeta, barem ne u dobro poznatom i neugodnom smislu izgladnjivanja, odricanja, patnje nikako da završi… i koja se počesto pokaže uzaludnom jer se prekobrojni kilogrami ne daju, a ako i odu onda se još brže vrate.

Mršavljenje bez muke

Un dijeta zaista nije gladovanje, ne kaže vam da smijete pojesti pola jabuke i deset grama zraka na dan kako biste smršavili: baš suprotno, ona predstavlja izbor pravilnog načina prehrane, i zapravo izbjegava izgladnjivanje koje je svojstveno mnogim drugim dijetama.

>> Pročitajte još: DAN ŠKROBA I UGLJIKOHIDRATA
>>    PRAVILA UN DIJETE
>>    UN DIJETA – PREHRANA
Ne treba stoga čuditi da je naširoko popularna. UN dijeta je jednostavna za primjenu, a njena su pravila lako razumljiva. Provodi se u razdoblju od 90 dana, pa se stoga još javlja i pod nazivom 90-dnevna dijeta ili dijeta 90 dana.

A sad onaj najljepši i najfascinantniji dio: u navedenom periodu, uz samo malo discipline, može se izgubiti i fantastičnih 18-25 kilograma! Pa ovo zvuči predobro da bi bilo istina, no svejedno je točno… Naravno, ako imate 5 prekobrojnih kilograma ne znači da baš morate postati anoreksični – navedeni podatak dali smo vam tek kao ilustraciju koliko je učinkovita UN dijeta. Ako želite smršaviti manje, onda dijetu jednostavno prekinite čim vaga pokaže da ste na cilju, i gotovo.

Iskazani raspon gubitka kilograma dosta je širok, pa to koliko ćete smršaviti tijekom tri mjeseca kroz koja će vas pratiti un-dijeta ovisi prvenstveno o vašem metabolizmu, tipu konstitucije, sportskoj aktivnosti, hormonalnoj ravnoteži, i naravno – discipliniranom pridržavanju zadanog plana prehrane.

dijeta

Najljepša je stvar da neće doći do onog neugodnog jo-jo efekta kojega inače sa sobom nosi svaka dijeta. Znate o čemu se radi: jednom kad prestanete gladovati, kilogrami se brzo vrate. Vrati se ne samo ono što ste prije izgubili nego još i malo više, pa ste za koji mjesec deblji nego kad ste odlučili smršaviti! No UN dijeta je drugačija – kada ona završi, uz samo malo dodatne discipline (ništa strašno, ne bojte se) vaše će se tijelo ustabiliti na željenoj kilaži, onoj koja mu odgovara.

UN dijeta – četiri dana

Dosta okolišanja, idemo na konkretno. UN dijeta je dakle samo dijelom redukcijski program hranjenja, no s druge strane traži od vas da se strogo pridržavate njezinih pravila, konkretno redoslijeda kojim uzimate hranu. Da pojasnimo, plan prehrane podijeljen je na četiri osnovna dana: proteinski, škrobni, ugljikohidratni i voćni dan, redom kako smo ih naveli. Nema miješanja dana, nema preskakanja, nema improvizacija!

UN dijeta dakle traži da prvi dan uzimate proteinski bogatu hranu, drugi dan onu bogatu škrobom, treći dan ugljikohidrate i četvrti voće. Taj redoslijed ponavljate tijekom čitavog perioda držanja dijete! K tome još jednom mjesečno treba uvesti i vodeni dan, dan čišćenja tijekom kojega uzimamo samo običnu vodu. Uh, već je jasno da će taj nesretni vodeni dan biti najteže izdržati! No ne dajte se obeshrabriti, jer naposljetku radi se o samo jednom danu mjesečno (tj. o svakom 29. danu) kada ćete biti gladni – ostale dane jest ćete skoro kao i da UN dijeta ne postoji.

Još jedno pravilo koje ćemo poslije bolje pojasniti je da se za doručak svih 90 dana jede isključivo voće. Jedu se po dva komada istog voća, ili šaka suhog voća (do 8 komada). Nema dakle keksi, sendviča, pahuljica… Voće dok god traje dijeta, a onda i nakon nje ako želite izbjeći jo-jo efekt. Zvuči teško? Možda jedino onima koji mrze voće, no takvih je vjerujemo jako malo. Voće birate sami, tako da i ovdje imate slobodu. Koliko god bila stroga u postavljanju redoslijeda dana, UN dijeta je s druge strane široke ruke prema nama i olakšava nam način kako smršaviti.

1. Proteinski dan

Kao što smo dakle rekli, UN dijeta uvijek započinje s PROTEINSKIM DANOM (1. DAN). Što možemo jesti tada? Za doručak je sve jasno, jede se voće kao i svaki drugi dan, dok se za ručak i večeru mogu jesti sve namirnice proteinskog podrijetla poput ribe, morskih plodova, bijelog ili crvenog mesa, jaja, tofua ili seitana (jelo od punog pšeničnog zrna, često nazivano i „vegetarijansko meso“) i to sve bogato dopunjeno s velikim količinama nekaloričnog povrća.

Kako smršaviti

Kad smo već kod povrća, treba reći kako ga je najbolje jesti svježe radi vitamina koji se inače izgube kuhanjem. Kod izbora mesa prednost se daje nemasnoj puretini i piletini, obavezno bez kože jer ona sadržava puno masnoća. Na početku ili na kraju obroka obavezno pojedite juhu, spravljenu također od mesa ili od povrća: juha može biti pripravljena i iz jušne kocke, premda je naravno uvijek zdravija ona iz prirodnih namirnica.

Meso ili ribu je najbolje pripremati kuhane ili na grillu, uz što manje dodanih masnoća. Svakako izbjegavajte pohanje hrane, kao i prženje u dubokom ulju.

Dobro je što un-dijeta započinje baš proteinskim danom: proteini bi nas trebali zasititi na određeni vremenski period, dok kombinacija s povrćem predstavlja zdrav i kvalitetan obrok. Jasno je da maksimalno treba smanjiti miješanje proteina s ugljikohidratima (na primjer meso s tjesteninom, krumpirom ili kruhom). Znamo mi da je ovakav način prehrane prilično uobičajen kod nas, no nije zdravo i deblja – pa se prisjetite toga kad sljedeći put krenete slagati jelovnik! No vratimo se mi natrag na našu temu.

Kao što vidite iz izbora namirnica, Un dijeta vas ne tjera da prijeđete među vegetarijance i ne bježi od proteina, odnosno od mesa. Proteini su zaista važni u prehrani: osim što stvaraju osjećaj sitosti, unosom proteina stimuliramo proces zvan glukoneogeneza. Radi se o proizvodnji šećera glukoze iz izvora primarno neugljikohidratnog podrijetla, a koji je vrlo bitan za priljev energije kod osoba koje drže dijetu.

Osim toga, proteini osiguravaju da se prilikom gubitka težine što manje gube mišići, a da se izgara masno tkivo. Ovo je inače važan „detalj“: svaka dijeta trebala bi nastojati da se tope masnoće a ne mišići, pa tako i Un dijeta pazi na isto.

Mliječne namirnice ubrajaju se također među namirnice proteinskog sastava te ih stoga možemo uzimati, ali samo ovaj prvi dan!

Za kraj – u jednome obroku izbjegavajte kombinaciju namirnica različitog proteinskog sastava (npr meso s jajima, jaja s mliječnim proizvodima, ili meso i mliječne proizvode).

 

UN dijeta prehrana – primjer

UN dijeta ručak:

  • Meso, dinstano, kuhano ili pečeno (u količini restoranske porcije a ne baš da natrpate tanjur, 2 – 3 komada ili oko 250 gr); ili 3 kuhana ili pečena jaja; ili nešto od mliječnih proizvoda odnosno soje.
  • Kruh – manji komad integralnog kruha. Što manje, tim bolje!
  • Salata – u neograničenim količinama, no s maksimalno 1 žlicom ulja
  • Juha – obavezna (bez rezanaca – 1 tanjur / 3 dcl )
  • Ako se konzumiraju mliječni proizvodi onda juha nije obavezna već popijte šalicu jogurta ili mlijeka.

Un dijeta večera:

Jedete isto što i za ručak, ali u pola manjim količinama! Za večeru se ne jede juha, a zabranjen je i kruh. Ponavljamo, u jednome obroku odnosno u jednome danu izbjegavajte kombinaciju namirnica različitog proteinskog sastava. Stoga ako ste pojeli meso za ručak, UN dijeta preporuča da ga jedete i za večeru; ako ste pak za ručak jeli jaja, onda ona moraju biti i za večeru.