Najlakša dijeta ikad?

Voda dijeta

Izgubiti četiri i pol kilograma u 12 tjedana? Možda vas dijeta koja bi rezultirala ovakvim rezultatima ne bi pretjerano impresionirala, no ovdje nikakve dijete nije ni bilo. Zapravo vam možemo reći kako za opisano mršavljenje ne treba baš nikakvog gladovanja, odricanja niti vježbanja – i sada stvari već ipak postaju zanimljivije, zar ne?

Ako se želite još malo igrati s matematikom, onda možete navedenih 4,5 kg pomnožiti s 4 da dobijete cijelu godinu, i tada ispada da lako možete smršaviti 18 kilograma koristeći tek jedno vrlo jednostavno pravilo: prije doručka, ručka i večere popijte dvije čaše vode, i pripremite se za „čudo“!

 
Voda kao izvor zdravlja

Razloga da pijete vodu ionako ima puno, od hidratacije organizma, poboljšavanja rada bubrega, pa sve do bržeg i potpunijeg čišćenja organizma od raznoraznog smeća (pesticida, konzervanasa, umjetnih bojila i pojačivača okusa) a koje svakodnevno unosimo u sebe. No sada ispada da je ta ista voda ne samo zdrava nego i dobra za mršavljenje bez muke, a što joj definitivno pišemo kao novi i veliki plus.

Gore navedene podatke o neočekivanom i dijetalnom efektu pijenja vode iznijeli su naime u stručnom glasilu Journal of Clinical and Diagnostic Research (http://www.jcdr.net/) istraživači sa Sveučilišta Birmingham. Oni su promatrali grupu od 84 osobe s povećanom tjelesnom težinom: polovici od njih savjetovano je da piju spomenutu količinu vode i to pola sata prije doručka, ručka i večere, dok je druga polovica predstavljala kontrolnu skupinu koja se bez ovakve pomoći sa strane trebala natjerati da jede manje. Osim ovih naputaka i jedni i drugi bili su zapravo prepušteni starim navikama prehrane, odnosno nije im bila propisana nikakva dodatna dijeta.

 
Voda kao dijeta

Naravno, intuitivno se moglo i pretpostaviti da će oni koji piju vodu prije obroka smršaviti malo brže, ako ništa drugo onda barem zato što im je želudac u dobroj mjeri popunjen (pa makar i običnom vodom) pa će brže javiti mozgu da je sit. To je i inače problem kod naše prehrane: čak i kada je želudac dovoljno pun, trebat će mu punih 15 minuta prije nego što mozgu signalizira „sit sam, prestani jesti“ pa ispada da tih 15 minuta trpamo u sebe hranu iako smo već siti. Evo zbog čega će vam svaki nutricionist savjetovati da jedete što polaganije i žvačete duže! No to je već malo teže provesti, kudikamo kompliciranije nego da uzmete bočicu vode i popijete je prije obroka.

Dakle, pretpostavljalo se da će oni iz „vodene“ skupine smršaviti više, no da će razlika biti tolika – to je ipak bilo iznenađenje. I dok je bočica vode rezultirala ovako spektakularnim rezultatima, pripadnici druge skupine smršavili su u prosjeku manje od 1 kilograma!

Ako vas zanima dijeta bez muke, čini se da se onda odgovor krije u običnoj vodi… Ne znamo za vas, ali mi od danas pijemo još malo više vode. Štetiti nam neće, koristiti hoće, a ako još k tome smršavimo koji kilogram ili dva bit će savršeno. I još jedna napomena – to ne mora biti kupljena voda, nego je sasvim dobra i obična voda iz slavine. Ostajte nam zdravi, lijepi i sretni!