Kombinacije hrane koje svakako morate izbjegavati

Tjestenina i meso

Pojeli ste savršeno zdravi obrok, no svejedno vas muči želudac, crijeva, osjećate se naduto i umorno? Pouzdano znate da nemate intoleranciju na laktozu, pa svejedno zažalite kad pojedete jogurt, ili popijete mlijeko? Mučite se s malim porcijama, a kilogrami ne idu dolje što god da pokušate? Sve to mogao bi biti znak da ste doista pojeli uravnotežen obrok – ali u pogrešnoj kombinaciji i najzdravija se hrana može pretvoriti u problem.

Da to izbjegnete, pogledajte koje biste kombinacije hrane trebali izbjegavati po svaku cijenu!

Voće uz ručak

1. Voće poslije ručka

Iako je voće izvrsna zamjena za čokoladne deserte, torte, kekse i slične slastice, ipak ga ne bi trebalo uzimati neposredno nakon obilatoga obroka.

Zašto? Zato što je voće sklono fermentiranju pod utjecajem bakterija. Kada ga jedemo samog, onda ono relativno brzo prođe kroz naš probavni sustav bez oslobađanja plinova (iako dovoljno sporo da nam ostavi vitamine, prehrambena vlakna i sve druge fine hranjive tvari) no kada ga jedemo uz ili neposredno nakon obilnoga obroka, tada ga druga hrana zadržava i usporava na tom putu. Fermentacija naravno uzrokuje nadimanje, no pored toga donosi i ozbiljnije tegobe kao što je nadraživanje stijenki probavnog sustava, mučnina i gastritis.

Pa kako onda jesti voće? Najbolje prije obroka, ili ako ga ipak poželite pojesti poslije ručka onda nekao to ipak bude s određenim odmakom.

SLJEDEĆE >>