Kako skinuti kilograme nakon blagdana

Smršaviti nakon blagdana

Blagdani su iza nas, a osim pozitivne energije i vremena provedenog s najdražima, ostat će i pokoji kilogram viška da nas naknadno podsjeća na sretne dane iza nas. I tada uzdišemo, očajno provjeravamo nije li vaga pokvarena i donosimo odluke da ćemo od sada jesti i živjeti zdravije. Pa evo vam onda nekoliko ideja, da vam pomogne na tome putu!

Novija istraživanja potvrdila su da masnoće nisu glavni krivac za neželjene kilograme, kao i to da treba smanjiti unos  ugljikohidrata a ne masnoća. U najnovijem istraživanju sudjelovalo je čak 68.000 osoba, a koje su podijeljene u dvije grupe: jedna je grupa u ishrani imala namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata, a druga je pak dobila spisak namirnica s manje masnoća. Na kraju se nedvosmileno pokazalo kako su dijete s reduciranim unosom ugljikohidrata zaslužnije za veći gubitak neželjenih kilograma, jer su ispitanici skinuli gotovo 2 kilograma više u odnosu na one koji su imali ishranu s reduciranim masnoćama!

Zaključak –  izbacivanje kruha i peciva igra veću ulogu od nekorišćenja ulja, osobito ako je ono pravo maslinovo. Osobe koje su jele manje od 40 grama ugljikohidrata dnevno izgubile su oko 4 kilograma.

Prehrana i problemi sa srcem

Istraživanje je pokazalo i kako je ishrana bogata ugljikohidratima opasnija za srce, dok masti tu igraju kudikamo manju ulogu. Najvažniji hormon za mršavljenje je inzulin koji kontrolira skladištenje masnoća u tijelu. Ishrana bogata ugljikohidratima povećava količinu glukoze u krvotoku, zbog čega se proizvodi i više inzulina koji pak pohranjuje više masnoća.

Dijeta siromašna ugljikohidratima, dakle ona s manje tjestenine, kruha, riže i slatkiša, a bogata masnoćama i proteinima (na primjer slanina, vrhnje, piletina i slične namirnice) dovodi do bržega gubitka masnoća u telu.

Za koju god metodu mršavljena poslije blagdana da se opredijelite, ne zaboravite unositi dovoljno tekućine u tijelo. Voda je nezamjenjiva ako želite očistiti organizam! Uz vodu, dopušteno je piti i zeleni čaj: osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

Agrumi su pak imperativ, a limun i naranča organizmu osiguravaju sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine. Najbolje bi bilo da dnevno popijete po čašu limunade bez šećera.

Ritam jela

Za kraj još nešto o ritmu hranjenja: svakako pripazite da počnete sa doručkom kojih sat nakon buđenja, i još važnije da vam zadnji obrok bude najkasnije do 18 sati (eventualno 20 sati ako se zaista kasno budite i liježete)!

Jedna nova studija istražila je običaje uzimanja hrane kod većega broja ljudi i ustanovila da oni jedu tokom 15 sati dnevno, dakle otprilike sve vreme koje su budni. Za primjer možemo uzeti osobu koja se budi u 7 ujutro a na spavanje odlazite oko 23 sata: ista ta osoba vjerojatno će odmah po buđenju popiti kavu i pojesti neko pecivo, pa se mučiti da ne pojede previše tijekom dana da bi onda popustila baš navečer… i pred spavanje pojela neke grickalice „samo da zavara glad“. Dobar pokušaj, no niste nikoga zavarali time!

Tu se dakle krije pouka i odgovor: osjetite li glad pojedite nešto najkasnije oko 18 sati, i gotovo za taj dan. Čak će vas i dvostruko veća količina hrane koju pojedete prije te zamišljene granice manje udebljati nego ovo mučenje i povremeno grickanje kasno uvečer, netom prije spavanja.

Razlog pozitivnih efekata je taj što produženje vremena posta tijekom noći poboljšava san i utiče na funkciju gena vezanih za metabolizam. Osim toga, nakon 20 sati obično pojedemo neki keks ili grickalicu, a to su potpuno prazne kalorije. Suzdržavanjem od beskorisnih grickalica u večernjim satima postići ćete da vam šećer u krvi ne poraste preko dozvoljenih granica.

Dakle – pokušate i uvjerite se! Nametnete li sebi ovakav ritam hranjenja, vidjet ćete da ćete mjesečno gubiti oko jedan kilogram. Ne čini se puno, no osjetit će se nakon nekoga vremena… Sve u svemu nije loše za vrlo mali trud i disciplinu, dok će efekti trajati čitavi život!