DIJETA 10 POSTO – SMRŠAVITE U TRI TJEDNA

Dijeta 10 posto

Dijeta 10 posto definitivno nije tek „još jedna dijeta“, nego se za nju se s punim pravom može reći kako je drugačija od drugih. Već za početak – ona doduše donosi obećanje kako ćete osjetno smršaviti, no svejedno upozorava kako je mršavljenje i gubitak od preko 10 posto tjelesne težine nezdrav. Otuda joj dolazi i ime, dijeta 10 posto, kao podsjetnik da ne pretjerujemo te da je jedino ispravno mršaviti na što prirodniji i primjereniji način.
Osim dakle što upozorava na prenagli gubitak kilograma (pri čemu svejedno najavljuje puno), dijeta 10 posto ne staje tamo gdje se zaustavljaju druge dijete. Ona ne gleda samo proces mršavljenja nego postavlja i pitanje – a što kada jednom dijeta završi? Što onda, kako dalje?

No na ovo pitanje ionako svi znamo odgovor. Kada dijeta dakle završi, uglavnom s većim ili manjim zadovoljstvom stajemo na vagu – pa ako smo smršavili pokoji kilogram pohvalimo se na fejsu (odricanje dakle nije bilo uzaludno) i već za sljedeći obrok natrpamo puni tanjur. Uostalom sad imamo točno onoliko kilograma koliko smo i htjeli, pa čemu se dalje mučiti? Ovdje međutim dijeta 10 posto podiže znak za uzbunu.
Dijeta 10 posto – smršavite u tri tjedna

No idemo redom, vratimo se za početak na sam proces skidanja kilograma. Dakle, klasični redukcijski režim ishrane (UN dijeta, Atkinsonova dijeta, Dukanova dijeta itd.) će vam savjetovati da smanjite količinu hrane. Neke od njih će vam čak obećavati čuda, mogućnost da smršavite 10 kilograma u dva tjedna ili 25 kg u tri mjeseca. I to je zaista moguće, no ne znači da je zdravo i preporučljivo! Dijeta 10 posto vas jasno upozorava: ovako rapidnim mršavljenjem možda ćete postići da stanete u manji konfekcijski broj, ali ćete usput riskirati da se razbolite i čak trajno narušite imunitet te srčani ili probavni sustav!

Ovakve rapidne dijete zapravo su tipičan odraz modernog doba i u mnogočemu podsjećaju na instant-rješenja kakva nam se neprestano nude: smršavite brzo, smršavite puno, a o posljedicama ćemo razmišljati neki drugi put. Dijeta 10 posto u tom je pogledu kudikamo umjerenija: ona ne zagovara nekoliko tjedana gladovanja i gotovo, nego kompletan zaokret i promjenu životnih navika.

Dijeta10posto

Želite smršaviti?

Želite smršaviti – moguće je, ali trebat će malo truda. Dijeta 10 posto preporuča zdravu prehranu, vođenje dnevnika prehrane i promjenu životnog stila. I što je najbolje, ne postavlja nikakve ciljeve niti rokove (smršaviti toliko i toliko kila, i to u nekom kratkom vremenu) nego gleda dugoročno. Da, smršavit ćete na kraju ali ne nužno preko noći – i što je još važnije, jednom kada smršavite kilogrami se više neće vratiti.

Dijeta 10 posto zapravo je prava kompilacija različitih savjeta, od kojih smo za mnoge već i ranije čuli ali ih iz nekog razloga ne primjenjujemo u životu. Na primjer, ova dijeta vam savjetuje:

  • da jedete samo ako ste zaista gladni, a ne kada vas kolege ili obitelj natjeraju na zajednički ručak;
  • da ne jedete pred televizorom nego za stolom (TV ili laptop potpuno ugasite!). Nova istraživanja pokazala su da samo ovakvom malom promjenom možemo sebe natjerati da pojedemo 40% manje!
  • da ne jedete halapljivo nego smireno, žvačući dobro hranu. Na taj nači želudac ima vremena mozgu javiti da je pun;
  • da jedete kvalitetno i u razumnim količinama.Pametni savjeti, zar ne – no zar niste za mnoge već čuli? I svejedno ih se niste pridržavali do sada… Nema veze, uz dijetu 10 posto dobivate novu priliku!

 

 Više kilograma = više kalorija

Inače onaj zadnji savjet o „razumnim količinama“ hrane, a što se u praksi prevodi u smanjeni broj kalorija, bit će vam zacijelo najteže provesti u djelo. Naime, dijeta 10 posto savjetuje da na svaki kilogram tjelesne mase smijete unijeti samo 25 kalorija – što baš i nije puni!

Koliko je zapravo to? Imate li 60 kg, to je 1500 kalorija dnevno; sa 70 već dolazite do 1750 kalorija, dok sa 80 kg trebate/možete unijeti 2000 kalorija. S obzirom da su nas nutricionisti godinama učili kako nam u prosjeku treba oko 2000 kalorija svakoga dana, jasno je da se ovdje radi o određenom smanjenju – srećom ipak  ne tako agresivnom kao što savjetuju neke druge dijete.

Ima naime dijeta koje dozvoljavaju tek 1000 – 1200 kalorija dnevno. To onda i nije dijeta nego gladovanje, s vrlo velikim izgledima da se javi jo-jo efekt i s opasnošću po vaše zravlje.
Dijeta 10 posto – prehrana

Dijeta 10 posto provodi se kroz tri tjedna. U prvom i drugom tjednu količina i vrsta namirnica strogo su propisani, dok se u trećem tjednu jede isto što i u prvom (dakle, nije dozvoljeno jesti bilo što) no zato količine više nisu ograničene. Nema više ograničenja o 25 kaorija po kilogramu!

Evo što se smije jesti kroz prvi tjedan dijete, odnosno kako izgleda dijeta 10 posto – prehrana:

Dan 1 – samo povrće. Pripremite ga po svom izboru, kuhano, dinstano, u varivu, salati itd. Možete jesti npr. krumpir salatu, ili grah, i slično tome, no sve isključivo s maslinovim uljem.

Dan 2 – kuhano meso: možete pojesti i ribu, a zapamtite da postoje više i manje kalorična mesa. Piletina i puretina su tako uvijek bolji izbor od svinjetine, osobito ako su pripremljeni na lešo i bez kože. Prihvatljiva je i šunka ali u razumnim količinama. Kuhano je uvijek bolje od pečenog ili pohanog!

Dan 3 – riža i žganci: vjerojatno ne zvuči osobito ukusno, no lakše je ako sve začinite s malo maslinovog ulja, papra i vrlo malo soli. Dozvoljena je čak i vegeta!

Dijeta 10 postoDan 4 – mliječni dan: sirevi, jogurti, pri čemu su baš tekući jogurti i acidofilni napitci hrana koja fino popuni želudac uz malo kalorija. Izbjegavajte samo voćne jogurte, puni su šećera! Što se tiče sira tu je naravno bolji svježi posni sir od masnog polutvrdog sira.

Dan 5 – jaja: jednostavna hrana, brzo kuhana. Izbjegavajte prženje i radije se odlučite za kuhano jaje, no ako baš morate onda jaja ispecite i obavezno ocijedite mast.

Dan 6 – voće: svježe ili kuhano voće, kompot bez šećera, voćne salate, orašasti plodovi. Evo i prijedloga: za doručak frape od voća i vode, za ručak voćna salata, između obroka nekoliko orašastih plodova (bademi su savršeni), dok za večeru pojedite nezaslađeni kompot. Možete pojesti i nekoliko komada sušenog voća.

Dan 7 – meso: pogledajte savjet uz dan 2.

 

Za sada ne izgleda baš jednostavno, zar ne? Srećom može se izdržati, a ionako se radi samo o jednome tjednu.

 

Za razliku od prvoga tjedna koji je strogo odjeljivao i zabranjivao miješanje raznorodnih namirnica, drugi tjedan dozvoljava njihovo kombiniranje. Evo jelovnika za drugi tjedan dijete 10 posto:

Dan 1 – meso i povrće (ali ne s krumpirom, rižom i mahunarkama!)

Dan 2 – opet meso i povrće
Dan 3 – riža s povrćem: opet riža! No ne fkrćite nosom, nego shvatite ovo kao idealnu priliku da isprobate kinesku ili općenito azijsku kuhinju

Dan 4 – mliječni proizvodi s povrćem

Dan 5 – jaja s povrćem i jogurtom

Dan 6 – voće: opet voće, no kako je niskokalorično možete ga pojesti u ogromnim količinama!

Dan 7 – meso s povrćem (ali ne s krumpirom, rižom i mahunarkama!)

Ovaj drugi tjedan bit će vjerojatno već lakše izdržati, a onda dolazi treći tjedan u kojemu je (kao i prvoga tjedna) zabranjeno miješanje različitih grupa hrane, ali zato barem količine nisu ograničene. Ne jedite kruh, a meso ne miješajte s mahunarkama, krumpirom i rižom.